Draadjesvlees met rode kool en aardappelen

Wij eten dit vaak op zondag. Hier gaat wat tijd in zitten, maar het is dan ’s avonds ook ouderwets genieten! Ongeveer €7,- voor 4 personen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram rundvlees (runderlappen/sukadelappen/bieflappen)
  • 1 kg kruimige of iets kruimige aardappelen
  • 1 grote pot rode kool (eventueel met appel)
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • mosterd
  • peper & zout
  • roomboter of bakboter voor vlees (bijvoorbeeld Croma, of de Lidl variant daarop)

Lekker met een glas rode wijn.

Bereiding

Verwarm een klontje roomboter of 2 eetlepels bakboter in een braadpan. Als je die niet hebt, kun je ook een hapjespan of een hoge koekenpan gebruiken.  Ondertussen ga je het vlees kruiden. Leg de runderlappen op een bord. Smeer ze in met mosterd. Lekker een flinke laag. Strooi er peper en zout overheen.

Het vlees

Bak het rundvlees vervolgens op matig vuur mooi bruin. Ongeveer 5 minuten aan elke kant, of tot het bruin is. Niet laten aanbakken.

Zodra het vlees bruin is, pak je de pan van het vuur (voorzichtig, heet!) en giet je er water bij, zodat het vlees onder water staat. Zet het vlees weer op het vuur en draai het vuur laag. Gooi het laurierblaadje en de kruidnagel erbij. Zet het deksel erop en laat het minimaal 5 uur opstaan. Dan wordt het vlees heerlijk mals. Niet roeren, niet omdraaien. Gewoon lekker laten liggen. Alleen af en toe wat water toevoegen, zodat het vlees ongeveer voor de helft onder water ligt.

Arbeidsintensief

Gooi niet uit gemak de hele pan vol water, want dan krijg je soep. Dit is nu eenmaal een arbeidsintensief recept. Maar goed te doen hoor, ga lekker met een serie of boek op de bank zetten en loop elk halfuur even naar de keuken. Daarom is dit zo’n heerlijk recept voor de zondag.

De aardappels en rode kool

Als je bijna wilt gaan eten, kun je de aardappels gaan schillen en koken. Warm de rode kool ook op.

rode kool
Dit is hoe verse rode kool eruit ziet, hier kun je ook voor kiezen i.p.v. een pot.

Strooi na het koken en afgieten wat zout over de aardappels.

Aardappelen

Opdienen

Nu kun je indruk gaan maken met je recept! Vis de kruidnagels en het laurierblaadje uit de pan. Laat het water erin zitten, dit is namelijk heerlijke jus! Serveer het vlees met de jus en rode kool.

Eet smakelijk!

Als toetje adviseer ik ouderwetse Saroma kloppudding.

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s