Zelfgemaakte saté met sajoerboontjes

 

Zin om uitgebreid te koken? Probeer deze zelfgemaakte satéschotel eens. Ongeveer €8,- voor 4 personen.

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 12 saté stokjes
  • 400 tot 500 gram schouderkarbonade
  • 2 eetlepels olie (wokolie/zonnebloemolie)
  • ketjap
  • 800 gram sperziebonen (2 grote blikken)
  • 1 zak kroepoek naar keuze
  • 400 gram rijst
  • boemboe voor sajoerboontjes
  • zakje saté marinade mix

image

Bereiding

Snijd of knip de karbonade in kleine blokjes van ongeveer 2,5×2,5 cm. Leg de vleesblokjes in een bak.

image

 

 

Marineer het vlees volgens de aanwijzingen op de verpakking van de marinademix.

image

Laat het vlees lekker marineren in de koelkast (afgedekt). Laat het zo lang mogelijk staan. Minimaal 20 minuten, maximaal 24 uur. Als je het vlees lang laat marineren wordt het lekker mals en trekt de smaak goed in het vlees.

Terwijl de saté marineert, bereid je de boontjes. Als je verse boontjes hebt, dop je de boontjes en kook je ze beetgaar. Als de boontjes uit blik komen, hoef je ze alleen even op te warmen. Voeg de boemboe toe volgens de instructies op de verpakking.
Leg ondertussen de 12 satéstokjes in een schaal met lauwwarm water.

Haal de stokjes uit het water en droog ze een beetje af. Rijg de stukjes vlees aan de stokjes. Zorg dat je de stukjes vlees niet te dicht op elkaar propt; er hoeft niet veel vlees op één stokje te zitten. Hoe dunner, hoe lekkerder de stokjes worden. Grill de saté nu in de oven. Op de marinade staat vaak hoe dit moet. Ik doe het zelf ongeveer 20 minuten in de grill, op het rooster van de oven. Kijk af en toe of het vlees niet verbrandt.

Terwijl de stokjes grillen, bereid je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb dit keer longtong rijst gebruikt. Dit kost €2,- voor 8 porties. Dit is extreem plakkerige rijst, die je leuk in blokjes kunt snijden. Het is te koop bij de toko. Dit gerecht is echter ook lekker met gewone rijst.

Warm de sajoerboontjes nog even op als ze afgekoeld zijn.

image

Variatietips
Serveer seroendeng en satésaus bij de saté. Dit vind je allebei op de Indische afdeling van de supermarkt. Je kunt chilisaus bij de kroepoek en rijst serveren en gebakken uitjes over de saté strooien. Dit is allemaal extra; het gerecht is van zichzelf al erg smaakvol.

Eet smakelijk!

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s