Boerenkool met worst

Nu het buiten kouder wordt kun je een typisch Nederlandse stamppot misschien wel waarderen. Prijs: €3,- voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 pak diepvries boerenkool van 450 gram (het mag ook iets meer zijn, maximaal 600 gram).
  • 1 rookworst
  • klontje margarine (ongeveer 50 gram) (bijvoorbeeld uit een pakje van Becel)
  • eventueel een scheutje melk
  • snufje peper en zout

Bereiding
Schil de aardappelen en kook ze tot ze bijna gaar zijn. De aardappels zijn gaar als je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken. Voeg de boerenkool toe zodra de aardappelen bijna gaar zijn. Kook de boerenkool mee tot het ontdooid en warm is.

Warm intussen de rookworst op volgens de instructies op de verpakking. Ik vind het lekker om de worst te bakken in plaats van te koken. Ik snijd hem dan eerst doormidden. De worst is dan lekker krokant.

Giet de aardappelen met boerenkool af zodra de aardappels gaar zijn en de boerenkool ontdooid is. Voeg de boter toe aan het mengsel en stamp tot het een glad geheel wordt zonder klontjes. Gebruik hier ongeveer 50 gram margarine voor. Voor een light versie kun je de margarine vervangen door melk. Ook als 50 gram margarine niet voldoende is, kun je nog een scheutje melk toevoegen om het geheel smeuig en zonder klontjes te krijgen.  Het hangt een beetje van de aardappels af hoeveel margarine en eventueel melk je nodig hebt. Voeg tijdens het stampen wat peper en zout toe naar smaak.
image

Kosten
Dit recept kost €3,-, als je alles nog moet kopen. Ik ben uitgegaan van de budgetvarianten van de AH. Een lekkere Unox worst is dus iets duurder.  De melk heb ik niet mee berekend in de prijs, omdat dit niet noodzakelijk is.

Variatietips
Als je de stamppot nog wat meer aan wilt kleden kun je wat gebakken spekjes, een gesnipperd uitje of een handje zilveruitjes of augurk door de stamppot mixen. Ik serveer de stamppot graag met mosterd. Niet noodzakelijk, maar wel lekker als je het toevallig in huis hebt!

Voor kinderen is het leuk om de rookworst doormidden en in stukjes te snijden en met stukjes appel er tussen op een saté prikker te prikken. Bak de spiesjes nog even in een koekepan.

Dit recept heeft minder dan 200 gram groente per persoon. Je kunt extra boerenkool toevoegen (tot maximaal 600 gram) of ’s middags bij de lunch een salade eten of wat tomaatjes snoepen om toch aan je dagelijkse behoefte aan groente te komen.

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s